قبل ازینکه به سراغ توضیح مفصل درباره سنسو دنده عقب بپردازیم ، بیاید نگاه مختصری به تاریخچه استفاده ازین فناوری و آنچه که در آینده در انتظار ماست ، بیندازیم .
امروزه ،کمتر کسی هستش که نام “سنسور دنده عقب ماشین” به گوشش نخورده باشه. برخی از صاحبان خودرو ،از نزدیک تجربه کارکردن با این سنسور ها رو دارند و برخی دیگر درباره نحوه کارکرد اون ،کم وبیش اطلاعاتی رو شنیدند . اما ،موضوع اصلی اینجاست که حتی باتجربه ترین علاقه مندان به رانندگی هم ،موقع پارک کردن و دنده عقب گرفتن ،این کار رو با احتیاط بیشتری انجام می دهند. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی ،دستگاه های زیادی در حوزه صنعت خودرو ،به کمک رانندگان آمده است مانند سنسور جلو و عقب ماشین که در طی سال های متمادی ،استفاده بیشتر و متنوع تری هم از آنها شد .
سنسور های دنده عقب ،با نام های Parking Sensor ، Rear Parking Sensor و Reverse Parking Sensor شناخته می شوند .
منظور از سنسور دنده عقب چیست؟
سنسور های دنده عقب بی سیم،بهترین فناوری در تاریخ صنعت خودرو سازی جهت سهولت در پارک ماشین است .سنسور دنده عقب برای تشخیص فاصله در عقب خودرو به هنگام دنده عقب بوده و عمدتا بر روی سپر عقب و سنسور جلو برای تشخیص آسان مانع در پیش روی خودروست .
سنسور پارک ماشین از کجا آمده ؟
داستان سنسور دنده عقب ماشین به تلاش های بیشماریک مرد نابینا در دهه 1970 میلادی باز می گردد.
اگرچه ،تمامی مسائل و چالش هایی که یک فرد نابینا در طول زندگی با آن دست و پنجه نرم می کند ،به دهه های پیش از آن باز می گردد و آنچه که امروز بشر در دست دارد و به آن افتخار می کند حاصل تاثیر گذاری مثبت بیشمار افراد شجاع و الهام بخشی ست که هرگز دست از تلاش برای کمک به هم نوعان خود برنداشته اند.تونی هیس(Tony Hayes ) ،در حال تکمیل دوره دکترای خود در حوزه فیزیک دانشگاه کمبریج بود که نوعی بیماری ارثی سبب نابینایی وی گشت و پس از تلاش های بسیار دکتر ها و انجام هشت عمل ،تنها بینایی یکی از چشم های وی بازگشت .
در دهه 1970 ، وی ، پس از اخذ دکتری دیگر در مقطع روانشناسی تصمیم به همکاری با واحد تحقیقاتی معلولین و نابینایان دانشگاه ناتینگهام گرفت .
“من می خواستم کاری برای نابینایان انجام دهم و حال ،می دانم که چنین کار هایی در بخش روانشناسی انجام می شود “
دکتر هیس،پس از آنکه بخش تحقیقاتی را در این حوزه گسترش داد ،نوعی چراغ قوه دستی مجهز به سنسور آلتراسونیک با قابلیت فراصوت ساخت (NOD) که برای تشخیص اجسام کاربرد داشت و با نزدیک شدن فرد به شی با انتشار هشداری او را از وجود مانع آگاه می کرد .
در واقع نود یک دستگاه کوچک بود که برای هشدار به کاربر از وجود مانع،صدایی ضبط شده با دستور “برو ” ویا “نرو” پخش می کرد و کاربرد مناسبی برای افراد نابینایی که از آن استفاده می کردند ،داشت . به مرور،هیز آن را تبدیل به یک دستگاه الکتریکی قابل نصب بر روی سر با قابلیت هوش مصنوعی با نام ” Sonic Pathfinder “

“من دستگاهی را ساختم که برد آن بیشتر از دو-سه متر نبود ،بنابراین کاربرد آن برای مواقعی که قرار است فرد نابینا از دو-سه ثانیه جلوتر از زمان حال ،اطلاع پیدا کند ،مناسب می شود “
حسگر پارک خودرو چیست ؟
اختراع حسگر پارک خودرو ،یک منبع الهام بخش ناخواسته برای گسترش فناوری در صنعت خودرو سازی بود . همان دستگاهی که نامش ،امروزه برای همه ما آشناست ،سنسور دنده عقب ماشین یا همان حسگر پارک خودرو.
بنابراین اختراع هیس برای جلوگیری از برخورد خودرو به اجسام طراحی شد که در آن زمان با نام Reverse Aid یا همان دستگاه کمک کننده برای دنده عقب نامیده می شد .
“در آن زمان ،هیچ کسی از دستگاه من استقبال نکرد. چون هیچ کسی نمی خواست برای استفاده از یک دستگاه جدید،سپر ماشین خود را سوراخ کند “
پس از اختراع ، دکتر هیس دستگاه خود را نزد شرکت خودروسازی لوکس بریتانیایی Jaguar برد .برخلاف تعریفی که هیز در مورد ادب و نحوه برخورد آن ها با خود داشت ،آنها به تمسخر گفتند که چنین دستگاهی برای شخصی مانند او که تقریبا نابینا ست می تواند کاربردی باشد حال آنکه برای افراد عادی هرگز مقبولیت عام پیدا نخواهد کرد و افراد آن را دوست نخواهند داشت .
حق ثبت اختراع سنسور مخصوص پارک در اواخر دهه 1990 منقضی شد اما از آن زمان به بعد بر روی میلیون ها خودرو نصب شد .
“در نهایت،این من بودم که سود میلیونی را که حق خودم بود، بدست نیاوردم .احساس می کنم سرم را کلاه گذاشته اند ،احساس می کنم فریب خورده ام ! اما عیبی ندارد ،من تلاشم را کردم و در آن موفق شدم “
مزایای نصب سنسور دنده عقب خودرو چیست؟
- کاهش موارد آسیب به بدنه ماشین و اجسام در هنگام پارک کردن خودرو و دنده عقب
- کاهش خستگی رانندگان به هنگام دنده معکوس و پارک خودرو در پارکینگ
- کمک به افزایش اعتماد به نفس راننده به خصوصو رانندگان تازه کار
- از بین بردن نقاط کور راننده به هنگام دنده عقب گرفتن و پارک کردن در فضای پارکینگ عمومی
انواع سنسور های دنده عقب ماشین یا چشمی سنسور دنده عقب چیست؟
انواع سنسور های دنده عقب ماشین، به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند :

- سنسور های پارک اولتراسونیک
این سنسور ها به کمک ارسال مواج صوتی با فرکانس بالا برای محاسبه فاصله بین خودرو ی شما و اجسام اطراف آن استفاده می کنند . سیستم ،زمان سپری شده بین سیگنال فرستاده شده و منعکس شده را ثبت کرده و در نهایت هر چقدر اختلاف این دو عدد کمتر باشد ،سنسور متوجه می شود که شی نزدیک ترست.در نتیجه سنسور ها به یک سیستم هشدار متصل شده و در کنار هشدار های صوتی ممکن است سنسور های فوق پیشرفته ،تصویری را در صفحه نمایش برای اطلاع به راننده به نمایش بگذارند.

- سنسور های الکترومغناطیسی (سنسور های پارک الکترومغناطیسی)
این سنسور ها از امواج یا فرکانس های الکترومغناطیسی برای کشف موانعی که در مسیر خودروی شما وجود دارد،استفاده می کنند و از آنجایی که این سنسور ها قادر به انتخاب طول موج های مختلف در یک زمان هستند ،محدودیت های مشابه سنسور های اولتراسونیک را ندارند. علاوه بر آن ،برای استفاده از این سنسور ها نیاز به سوراخ کردن سپر ماشین و نصب چهار عدد تا شش سنسور نیست و برد تشخیص موانع بر خلاف سنسور های اولتراسونیک بسیار گسترده تر است .به طور کلی در داخل این سنسور ها نوعی سیم پیچ مغناطیسی وجود دارد و سبب ایجاد میدان الکترومغناطیسی در اطراف سپر عقب خودرو می شود . هنگامی که خودرو به جسمی نزدیک شود ،تغییراتی در این میدان مغناطیسی ایجاد شده که در نهایت به صورت ولتاژ به پردازنده مرکزی رسیده و سیستم این تغییرات رابه صورت هشدار صوتی و یا تصویری به راننده نمایش می دهد.همچنین پیشنهاد می شود اگر ایمنی خودرو شما برایتان اهمیت زیادی دارد می توانید مقاله بهترین دزدگیر تصویری خودرو را نیز مطالعه کنید.
سنسور دنده عقب چگونه کار می کند ؟
درلحظه ای که ماشین را در حالت دنده عقب قرار می دهید،سنسور فعال می شود و شروع به ارسال سیگنال های آلتراسونیک یا الکترومغناطیس بسته به نصب شده روی سپر به محیط اطراف می کند .
این سیگنال ها پس از ارسال ،از سطح اشیا بازتاب می شود و اگر سنسور ،سیگنال دریافتی را در محدوده زمانی کمی دریافت کند،صدای زنگ هشدار را به صدا در می آورد .
برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه کارکرد سنسور های اولتراسونیک ،مقاله “چشمی دزدگیر” را مطالعه کنید .
سنسور به دو صورت به شما هشدار می دهد :هشدار های صوتی و هشدار های تصویری
هشدار های صوتی به طور کلی هشدار هایی هستند که در صورت نزدیک شدن به یک شی ،فرکانس دریافتی از آن ها افزایش می یابد .هشدار های بصری به کمک لامپ های LCD و یا LED صورت می گیرد که با نزدیک شدن خودرو به موانع سریعتر چشمک می زنند یا از طریق صفحه نمایش،نوری را به صورت نماد هشدار نمایش می دهند .
همانطور که پیش تر نیز اشاره شد این سنسور ها بر بروی سپر عقب خودرو نصب می شوند اما در بعضی موارد رو سپر جلو هم تعبیه شده تا تشخیص موانع از همه طرف برای راننده امکان پذیر باشد .برای سنسور های جلو تشخیص یک مانع تا یک متر و کمی بیشتر هم ممکن است و برای سنسور دنده عقب ،برد تشخیص به دو متر و بیشتر نیز می رسد.
نتیجه گیری
به خاطر داشته باشید قیمت سنسور های دنده عقب اولتراسونیک نسبت به سنسور های دنده عقب الکترومغنایسی بسیار با صرفه تر است بنابراین بیشتر صاحبان خودرو تمایل دارند که برای نصب سنسور دنده عقب از مدل اولتراسونیک استفاده کنند .با این حال بهتر است پیش از خرید از سلامت و کیفیت آن اطمینان حاصل کنید.برای خرید بهترین سنسور دنده عقب ماشین اینجا را بخوانید.